“Özel ve Profesyonel”
EĞİTİMLER » SES EĞİTİMİ

ÇOCUK VOKALİ

Çocuklar her yaşta etkin bir şekilde ve zevkle vokal çalışmasını yapabilir. Doğrudan vokal çalışmasına başlamayı 6-7 yaş grubu çocuklarına öneririz. O zamana kadar (3,5 ile 6 yaş arasında) çocuklar, şarkı söyleme ve nefes alıştırmaların mutlaka dahil olduğu genel müziksel gelişim programına göre çalışmaktadır. Vokal öğretmenlerimiz çocuğunuzun zevkle söyleyeceği çocuk dizilerinden şarkı seçecektir.

Çocuğun müzik kulağı gelişmemişse, uğraşacağı müzik etkinliğine bağlı olmaksızın onu geliştirmek gerekmektedir. Bir çocuk notaları tam olarak söyleyemiyorsa, bir melodiyi tam olarak tekrar edemiyorsa, o çocuktan iyi bir şarkı söyleme performansı beklenemeyeceğini herkes bilmektedir.

Bunun için solfejin (nota bilgisinin) tüm kursunu görmeye gerek yoktur. Çocuğun kulak ile ses arasında daimi bir koordinasyon geliştireceği vokal solfej yeterlidir.




AKADEMİK VOKAL

Akademik ya da klasik şarkı söyleme sanatı XVI. yüzyılda başlayan derin profesyonel bir geleneğe dayanmaktadır. Akademik (klasik) şarkı söyleme denince, her şeyden önce, opera, operet, müzikaller ve romans eserlerin icra edilmesi önde gelir. Bazı sahne şarkıları da klasik tarzda seslendirilir.

Akademik seslendirme tarzı, klasik ses eğitimi ve klasik müziğe özgü ses çıkartmayı, yani yüksek vokal pozisyonu, yüksek kubbe (damak), fazla gürültü, hırıltı, sesin zorlanması olmadan temiz sesin hacimsel bir şekilde çıkmasını gerektirir.

Akademik vokal dahil herhangi bir vokal dersinin aşamaları:

1 – Ses eğitimi ve nefes jimnastiği
2 – Müzik bilgisi,
3 – Notalara bakarak seslendirme tekniği- klasik tarzdaki eserlerin öğrenilmesi ve icrası
4 – Eşlik etme
5 – Transpozisyon

İyi bir sese sahip olmanın birinci ve en önemli şartı vokal aparatın tam bir özgürlük içinde olması gerekir. Doğru bir şekilde şarkı söylenmesi esnasında iç veya dış kaslarda (ses tellerinin veya kıvrımlarının da kas olduğunu hatırlatırız) herhangi bir sıkışma olmaması gerekir. (yüz ifadesi herhangi bir sabit pozisyonda kalmamalıdır, serbestçe değişebilir). Eğer kasları sıkıştırarak şarkı söylüyorsanız, ses kolayca yorulur, üst notalara yetişemez, falsolu ses çıkar, hatta acı bile hissedilmeye başlar.




POPÜLER VOKAL

Sahne vokali (sahnede şarkı söyleme) tarz olarak, şehir kültürünün oluşmasıyla ortaya çıkmıştır. Bugüne kadar sahne müziğinin en büyük farkı, şeklin ve içeriğinin sadeliği, kitlelerin anlama kolaylığıdır.

Günümüzde sahnede pop müziği, rock müziği, folk müziği, rap, hip hop, klasik caz, soul ve onların çok fazla tür ve karışımı gibi birçok farklı tarz ve usul vardır. Her usulün kendine özgü bir söyleme tarzı, kendine özgü vokal üslubu, kendi şekli ve içeriğin canlı ve renkli ifadesi, ancak hepsi için aynı olan ses ve nefes eğitimi vardır.

Sahne vokali dersinde sevdiğiniz sahne şarkıları (pop, rock, soul, rap, hip hop ve sahne müziğinin diğer tarzları), film ve çizgi film şarkıları, romans v.s. söylemeyi öğrenebileceksiniz.

Sahne vokali dahil olmak üzere herhangi bir vokal dersinin ilk aşaması, ses ve nefes eğitimidir. Sonraki aşamada mikrofon ve müzik kaydı veya canlı müzik eşliğinde şarkı söyleme çalışması eklenecektir.